Sense

Authors

  • Marie-Luce Gélard Université Paris Descartes

DOI:

https://doi.org/10.17184/eac.anthropen.061

Keywords:

Sensory anthropology, Sensory experience, Ressenti, Indvidus, Body

Abstract

In France, sensory anthropology has yet to emerged as a recognized field of research. While the study of the senses already appears in classical ethnography, it rarely appears as an object of study in its own right. The history of the discipline illustrates related themes, such as the anthropology of the body, emotions, or feelings.

References

« Anatomie du charisme » (2016), Sensibilités. Histoire, critique & sciences sociales, n°1.

« Les sens de la maison » (2017), Sensibilités. Histoire, critique & sciences sociales, n°2.

« Les cinq sens » (1990), Anthropologie et sociétés, Vol. 14, n°2.

« Toucher » (2007), Terrain, n°49.

Candau, J. (2010), « Intersensorialité humaine et cognition sociale », Communications, n°6, p.25-36. https://doi.org/10.3917/commu.086.0025

Classen, C. (1993), Worlds of Sense : exploring the senses in history an across cultures, London, Routledge.

Classen, C., et al. (1994), Aroma : the cultural history of smell, London and New York, Routledge.

Corbin, A. (1982), Le Miasme et la jonquille. L’odorat et l’imaginaire social aux XVIIIe et XIXe siècles, Paris, Aubier.

— (1995), « La mer et l'émergence du désir de rivage », Les Cahiers du Conservatoire du Littoral, n°7, p.129-137.

— (1990), « Histoire et anthropologie sensorielle », Anthropologie et Sociétés, n°14, p. 13-24. https://doi.org/10.7202/015125ar

Detienne, M. (1972), Les Jardins d’Adonis. La mythologie des aromates en Grèce, Paris, Gallimard. https://doi.org/10.14375/NP.9782070281121

Dupire, M. (1987), « Des goûts et des odeurs : classifications et universaux », L’Homme, n°104, p. 5-25. https://doi.org/10.3406/hom.1987.368892

Febvre, L. (1941), « Comment reconstituer la vie affective d’autrefois ? La Sensibilité et l’Histoire », Annales d’Histoire Sociale (1939-1941), n°1-2, p. 5-20.

— (1942), Le Problème de l’incroyance au 16e siècle : la religion de Rabelais, Paris, Albin Michel.

Feld, S. (1982), Sound and Sentiment. Birds, Weeping, Poetics, and Song in Kaluli Expression, Philadelphia, University of Pennsylvania Press.

Gélard, M.-L. (2016), « L’anthropologie sensorielle en France. Un champ en devenir ? », L’Homme, n°217, p. 91-108. https://doi.org/10.4000/lhomme.28868

Granger, C. (2014), « Le monde comme perception », Vingtième Siècle. Revue d’histoire, n°123, p.49-51. https://doi.org/10.3917/vin.123.0003

Howes, D. (1991), The varieties of sensory experience : a sourcebook in the anthropology of the senses, Toronto, University of Toronto Press.

— (2010), « L’esprit multisensoriel, ou la modulation de la perception », Communications, n°86, p.37-46. https://doi.org/10.3406/comm.2010.2534

Ingold, T. (2000), The Perception of the Environnement. Essays in Livelihood. Dwelling and Skill, London, Routledge.

Laplantine, F. (2005), Le social et le sensible : Introduction à une anthropologie modale, Paris, Téraèdre.

Le Breton, D. (2006a), La saveur du monde. Une anthropologie des sens, Paris, Métaillé. https://doi.org/10.3917/meta.breto.2006.01

— (2006b), « La conjugaison des sens », Anthropologie et sociétés, Vol. 30, n°3, p.19-28. https://doi.org/10.7202/014923ar

Downloads

Published

2017-11-22